Bali is niet het grootste eiland van Indonesië maar waarschijnlijk wel de meest bekende. Voor elk type reiziger heeft Bali een andere betekenis, het heeft ook ongekend veel mogelijkheden. Of je nu de groene rijstvelden (sawa’s) in het binnenland bezoekt, een surf les neemt aan de kust, één van de vele tempels bezoekt, yoga lessen volgt of ceremonies bijwoont. Hier kan het allemaal. 🐒
Weetjes:
Hoofdstad: Denpasar Munteenheid: Rupiah (IDR100.000=€7,12)
Regeringsvorm: Republiek
Inwoners: ± 4,3 miljoen
Oppervlakte: 5.780 km² (7 x NL)
Belangrijkste inkomsten: Landbouw, toerisme
Belangrijke feestdag: Oud -en Nieuwjaar
Tijdverschil t.o.v. NL: Winter + 7 uur | Zomer + 6 uur
Voertaal: Balinees
Hoogseizoen: Juni t/m September
Vliegtijd vanaf Schiphol: ± 16 uur (Denpasar). Afstand is 12.170KM
Grote steden: Ubud, Sanur, Kuta, Jimbaran, Lovina
🐒
Balinese keuken
In een Balinese maaltijd zijn alle smaken vertegenwoordigd: zoet, zuur, bitter, zout, scherp en wrang. Rijst is het hoofd ingrediënt en dit wordt beschouwd als godsgeschenk. Rond de rijst worden stukjes kip, wat varkensvlees, tempé, tahoe, ei, diverse soorten groenten en knapperige kroepoek gerangschikt. Oftewel, nasi campur. De dagelijks vers gemaakte sambal is de handtekening van de warung (eet kraampje). Een beroemd niet te versmaden Balinees gerecht is babi guling, geroosterd speenvarken.
Een ander traditioneel gerecht is ayam/bebek betutu, geroosterde kip of eend. De speciale Balinese saté, de sate lilit, bestaat uit gemalen vlees, vis of kip, vermengd met allerlei kruiden. En je kunt er lekkere verse vis eten, typisch bereid op de met kokos gestookte barbecues, geserveerd op een bananenblad. In de warungs wordt nog authentiek gekookt en het is erg leuk om te zien hoe het daar toe gaat. En overal vindt je verse tropische vruchtensappen. Voor een lokaal biertje bestel je een Bir Bintang.
Klimaat
Bali heeft grotendeels te maken met een tropisch klimaat. Doordat het eiland vlak bij de evenaar ligt is het aan de kust gegarandeerd warm met temperaturen die vrijwel het hele jaar door rond de 30 graden liggen. Zodra de zon opkomt stijgt de temperatuur vrij snel. Meestal ligt het kwik binnen twee uur na zonsopkomst al bijna tegen het maximum van die dag aan.
Bali kent twee seizoenen: het natte seizoen en het droge seizoen. Het natte seizoen loopt van oktober tot en met maart. Het droge seizoen loopt van april tot en met september. Het droge seizoen betekent niet dat er geen regen valt maar deze geven eerder verkoeling dan dat ze vervelend zijn. De meeste regen kan je echter verwachten in december, januari en februari. Er is een verschil in de temperatuurbeleving tussen het natte en het droge seizoen. In het natte seizoen ligt de relatieve luchtvochtigheid hoger, waardoor het klammer en benauwder aanvoelt dan tijdens het droge seizoen.
In het hoger gelegen binnenland kan het aanzienlijk koeler zijn door de hoogteverschillen. Op de hoogste plekken van Bali kan het zelfs fris worden met temperaturen die ‘s nachts dalen tot rond de tien graden. Ook overdag is het in de berggebieden vaak een stukje koeler dan in de lager gelegen gebieden.
🌺
Meer weten over de mogelijkheden op Bali en/of Indonesië? We stellen met plezier een reis voor je samen naar jouw wensen - of vinden die pakketreis die bij jouw plannen past. Onze service is zonder extra kosten, dus bel/mail gerust. En komt overdag niet uit, laat het weten dan spreken we in de avond af. Geen enkel probleem. Je verwachtingen overtreffen daar gaan wij voor! 🌺
Yorumlar